Zašto je Inženjerski menadžment na Fakultetu tehničkih nauka?

Šta je uopšte inženjerstvo? A šta menadžment?

I zašto se takav smer nalazi na Fakultetu tehničkih nauka i stoji rame uz rame sa nekim od najpopularnijih nauka danas – softversko inženjerstvo, računarstvo i automatika, grafičko inženjerstvo i drugi?

Ako vas do sada to već nisu pitali vaši najbliži, verovatno ste se sami zainteresovali da saznate odgovore na ova pitanja. Pa da počnemo.

Najpre je bitno da razumemo termin „inženjera“. To je osoba koja se bavi rešavanjem praktičnih problema pri čemu vodi računa da rešenja budu bezbedna i ekonomična. Zanimljivo je da reč „inženjer“ ne potiče od engleske reči „engineer“, već od latinske reči „ingeniosus“ što u prevodu znači nadaren, sposoban da pronađe nešto novo, neko novo rešenje. 

Postoji veliki broj inženjerskih disciplina (Arhitektura, Građevinsko inženjerstvo, Geodetsko inženjerstvo, Saobraćajno inženjerstvo, Mašinsko inženjerstvo, Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo i druge), pa nam iz toga proizilazi da je inženjer u stvari ekspert u jednoj ili više tehničkih i inženjerskih disciplina čiji je posao rešavanje praktičnih problema primenom već naučenog znanja ili osmišljavanjem nečeg novog.

Dobro zvuči, hm?

Sada sigurno možete i sami da zaključite da su inženjeri menadžmenta ustvari „graditelji“ mostova između inženjerstva i biznisa. Mi smo ti koji govore oba jezika, poznaju oba načina razmišljanja i zato pronalaze rešenja koja će preduzeće učiniti uspešnim.

Znate onu izreku „dve glave su pametnije od jedne“? E mi onda slobodno možemo da kažemo da smo „2u1“ stručnjaci. Mi planiramo, organizujemo, vodimo, nadziremo i upravljamo poslovnim aktivnostima, preduzećem u celini ili njegovim delovima, poznajući istovremeno sve njegove procese. 

Sada dolazimo do glavnog pitanja – zašto se ovaj smer nalazi na Fakultetu tehničkih nauka?

A mi vas pitamo, gde drugo nego na Fakultetu tehničkih nauka – leglu inženjerskih disciplina.

Ovaj studijski program je poseban jer je koncipiran tako da studentima pruža pored menadžerskih i široku lepezu inženjerskih znanja neophodnih za rad u organizacijama svih vrsta i područja delatnosti. Drugim rečima, pored predmeta kao što su Preduzetništvo, Principi ekonomije, Industrijski marketing  i Poslovno komuniciranje, studenti ovog studijskog programa izučavaju i razne druge discipline. Uče o tehnološkim procesima i materijalima, upravljanju kvalitetom, logistici, poslovnom pravu, primeni informacionih i komunikacionih sistema pri upravljanju realnim sistemima i mnogim drugim oblastima.

Mi, budući inženjeri, učimo od najboljih inženjera – naših profesora. Ne samo da imaju želju da nam prenesu svoje znanje, oni nas uče i mnogo bitnijim stvarima, onima koje u knjigama nećete naći. Istina je, učimo i jedni od drugih i uvek smo tu jedni za druge, jer od prve godine imamo priliku da kroz razne studentske organizacije i takmičenja kupimo znanje, veštine i domišljatosti jednog budućeg sjajnog menadžera!

Dakle, gde bolje upiti sva ova znanja i veštine nego na izvoru novih trendova i tehnologija – na Inženjerskom menadžmentu FTN-a.

Autor: Elena Stojanović
0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare