Želiš da napraviš robota?

Možete li da zamislite dva robota, kako se snalaze na selu i to ni manje ni više nego na Mesecu?
Ma daaaj?!
A možete li da zamislite dva robota na plaži, dok skupljaju školjke, prave zamak od peska i pecaju plastične ribice iz bazena a potom ih ubacuju u mrežu? Mi možemo – ne samo da ih zamislimo nego i napravimo.

Studenti mehatronike koji su odlučili da svoje slobodno vreme ulože u nešto produktivno, kreativno, kao i u lični razvoj – omogućili su nam da vidimo kako to izgleda – ni manje, ni više, nego projektovanjem potpuno autonomnih robota!

Kako je sve počelo?

Svake školske godine, tokom maja meseca održava se nacionalno prvenstvo amatera robotičara „Eurobot“.Najbolji timovi sa nacionalnih prvenstava odlaze na međunarodno takmičenje. „Eurobot“ je takmičenje koje je prvi put organizovano 1994. godine u Francuskoj i predstavlja jedno od najvećih svetskih studentskih nadmetanja u oblasti robotike! Zvanična tema i mesto održavanja se menjaju svake godine.

Cilj je napraviti jednog ili dva autonomna robota za borbu. Tokom mečeva, na terenu se nalaze dve ekipe koje istovremeno pokušavaju da reše niz zadataka i na taj način osvoje što više bodova. Igra e pet rundi, zatim sledi polufinale, finale i meč za treće mesto. Pobednik je onaj tim koji je postigao najviše poena.

Kako bi jedan tim mogao da učestvuje na takmičenju, neophodno je da prođe proces homologacije, u kom moraju da pokažu da je njihov robot zaista autonoman, da može da završi meč i da postigne poene za 90 sekundi, kao i da može da izbegne sudar sa protivničkim robotom.

Na „Eurobot“ takmičenju predstavnici Srbije učestvovali su već 19 puta i uvek su imali zapažen uspeh!

Svi učesnici od sudijskog komiteta početkom oktobra, a ujedno i nove školske godine, dobijaju detaljna uputstva i pravila i od tada aktivno pripremaju svoje robote za takmičenje.

Roboti(čari) sa srcem!

Ono što je interesantno jeste da studenti mehatronike na ovaj način polažu ispit! Da, dobro ste čuli – umesto klasičnog polaganja ispita uz papir i olovku, jedna od ekipa sa našeg fakulteta postala je evropski prvak!

Pravljenje jednog ovakvog robota pruža priliku studentima da sve što su parcijalno naučili – slože (u bukvalnom smislu te reči) na jedno mesto. Kako je robotika oblast koja povezuje elektrotehniku, računarstvo, mašinstvo i automatsko upravljanje, izrada robota doprinosi praktičnom iskustvu iz ovih disciplina.

Naravno, uz inženjerske sposobnosti, neophodan je i timski duh! Ovo je jedna od sjajnih prilika, pre svega, za studente da svoja znanja stečena na fakultetu primene na realne probleme iz industrije. Pored ovog benefita ovo je i super prilika da svi učesnici shvate važnost timskog rada jer se radi o projektu koji zahteva nekoliko struka, baš kao što izgledaju i projekti u industriji.

Da li sada možete da zamislite robote kako se „igraju“ na plaži? Ali ne bilo kakve robote.
Vaše robote?

Mi možemo i čekamo vas da ih zajedno napravimo!

Autor: Teodora Mitrović
0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare