Upoznaj Inženjerski menadžment iz ugla studenta

Dragi maturanti, u tekstu ispod možete da čujete šta student druge godine Industrijskog inženjerstva ima da kaže o svom smeru. Uživajte u čitanju!

Zašto si se odlučila za Inženjerski menadžment?

Kao maturantkinja društveno-jezičkog smera gimnazije, znala sam da želim da se bavim poslom koji zahteva komunikaciju i rad u timu. Pretraživajući po internetu i razgledajući sajtove mnogih fakulteta, inženjerski menadžment mi je zapao za oko, kako zbog oblasti i predmeta koji se izučavaju, tako i zbog samog Fakulteta tehničkih nauka.

Koliko dugo si spremala prijemni i kako si prebrodila strah?

Za prijemni sam se spremala 6 meseci. Već u januaru sam otišla na FTN da pokupim zbirku, da bih vežbala i spremala se. Kako sam prelazila zadatke, strah je polako nestajao, a sigurnost u sebe je rasla. Polagala sam P3 prijemni, sa logikom, i vežbanje mi je pomoglo da se polako oslobodim pritiska i straha koji sam prijemni nosi sa sobom.

Šta tvoj studijski program predstavlja, kako bi to objasnila budućem studentu tog studijskog programa?

Biti inženjer menadžmenta podrazumeva dobro poznavanje industrije kojom se određena firma bavi, kao i donošenje bitnih odluka za istu. Stečenim znanjem na ovom studijskom programu, studenti dobijaju šansu da utiču na budućnost kompanija sa zvanjem diplomiranog inženjera menadžmenta nakon završenih osnovnih akademskih studija.

Na kojoj poziciji vidiš sebe nakon stečene diplome?

Sebe vidim u top menadžmentu neke kompanije, u timu kome je povereno rukovođenje datom kompanijom.

Šta ti se najviše, a šta najmanje dopada u vezi sa studijskim programom koji studiraš?

Najviše mi se dopada tematika koju izučavamo, kao i činjenica da u 4. godini možemo da se preusmerimo na jedan od ponuđenih programa, gde možemo detaljnije da učimo o onome što nas zanima. Trenutno nema ništa što mi se ne dopada.

Da li si zadovoljna studijskim programom koji si upisala, da li je “opravdao” tvoja očekivanja?

Veoma sam zadovoljna, ispunio je sva moja očekivanja.

Kako je izgledao tvoj prvi dan na fakultetu?

Srećom, poznavala sam jednu devojku pre prvog dana fakulteta, te sam ga provela sa njom. Sedele smo zajedno u amfiteatru i upoznavale profesore i studente, sadašnje prijatelje. Nakon predavanja smo odlučile da „otkrijemo“ Kampus i Novi Sad, što je dovelo do bližeg upoznavanja.

Kako je izgledalo polaganje tvog prvog ispita?

Prvi ispit se sastojao iz dva kolokvijuma i usmenog dela. Mnogi su se plašili usmenog dela, ali je profesorka bila veoma pozitivna i motivisala nas je tokom celog semestra, pomogla nam je da prebrodimo strah i da se izborimo sa svojim prvim ispitom. „Probila sam led“ i ostatak roka je bio veoma uspešan!

Kakva je atmosfera na predavanjima i da li si upoznala mnoge ljude iz tvoje generacije?

Na predavanjima je uglavnom tišina, svi slušaju profesore, pitaju ako ima nekih nejasnoća. Profesori rado odgovaraju na pitanja i važno im je da studenti shvate sve što govore. Upoznala sam mnoge iz generacije. Kako sa mog studijskog programa, tako i sa drugih.

Kako postižeš sve i koliko vremena provodiš učeći?

Ključ uspeha je podvući ono što je bitno ili napraviti beleške na vreme kako bi se sav materijal za učenje pripremio pre ispitnog roka. Učim uglavnom nedelju dana pre roka po 2-3 h dnevno, dok se za kolokvijume spremam dan-dva ranije.

Da li imaš neki savet za budućeg studenta studijskog programa koji ti studiraš?

Mnogi kažu da je teško, da je određene ispite nemoguće položiti, ali nemoj da te to obeshrabri. Veruj u sebe, „zagrej stolicu“, izađi na ispite i položićeš bez ikakve muke. Takođe, steći ćeš znanje koje je bitno za tvoje buduće zanimanje, upoznaćeš mnoge ljude sličnog interesovanja i imaćeš priliku da se pokažeš i ispričaš svoju FTN priču.

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare