Upoznaj Industrijsko inženjerstvo iz ugla studenta

Dragi maturanti, u tekstu ispod možete da čujete šta student druge godine Industrijskog inženjerstva ima da kaže o svom smeru. Uživajte u čitanju!

Zašto si se odlučio za industrijsko inženjerstvo?

Odlučio sam se za ovaj smer zato što sam čuo da postoji potreba za industrijskim inženjerima, kako u velikim firmama koje dolaze u našu zemlju, tako i u brojnim manjim koje se bave nekim vidom proizvodnje. Pogledao sam na sajtu fakulteta šta predstavlja i jako mi se svideo, odmah sam znao da je ovaj smer pravi izbor za mene.

Koliko dugo si spremao prijemni i kako si prebrodio strah? 

Prijemni sam spremao nekih mesec dana, možda malo više, i bilo mi je sasvim dovoljno da se osećam spremno za ono što me čeka. Polagao sam P3 prijemni sa logikom i čitav taj proces vežbanja, spremanja i upisivanja je prošao bez problema kod mene. Prijemni sam spremao po zbirci koju sam kupio na FTN-u.

Šta tvoj studijski program predstavlja, kako bi to objasnio budućem studentu tog studijskog programa? 

Pre svega interdisciplinarni smer, što podrazumeva usvajanje raznolikih veština iz različitih oblasti poput mašinstva, ekonomike, računarstva i drugih, koje će svakako dobro doći budućem inženjeru bez obzira za koje usmerenje se opredeli u kasnijem studiranju. Po završetku ovog smera dobija se zvanje diplomiranog inženjera industrijskog inženjerstva.

Na kojoj poziciji sebe vidiš nakon stečene diplome? 

Za sad se još nisam odlučio za konkretno usmerenje, ali se trenutno vidim u ulozi kontrole kvaliteta i logističkoj podršci ili među informaciono-upravljačkim sistemima.

Šta ti se najviše, a šta najmanje dopada u vezi sa studijskim programom koji studiraš? 

Dopada mi se što ima dosta predmeta koji nam nude praktično znanje, te ga primenjujemo na vežbama, a koje je svakako korisno. Jedina zamerka bi bila raspored, koji nekad zna biti veoma nezgodan, međutim kako volim da idem na predavanja i vežbe ni to mi ne predstavlja neki problem.

Da li si zadovoljan studijskim programom koji si upisao, da li je “opravdao” tvoja očekivanja? 

Biću iskren, kada sam upisivao fakultet nisam imao preterana očekivanja od smera, kao i većina studenata pretpostavljam, ali sam se vremenon pozitivno iznenadio planom i programom nastave. Predavanja, vežbe, kao i provere znanja su unapred najavljena, što nama studentima ostavlja dovoljno prostora i vremena da se pripremimo.

Kako je izgledao tvoj prvi dan na fakultetu? 

Prvi dan na fakultetu je prošao u kratkim uvodnim predavanjima gde su nam objasnili šta se očekuje od nas i gde smo došli, a potom i u upoznavanju sa novim društvom na kafi. Taj prvi da je zaista poseban, tada sam upoznao mnoge ljude sa kojima se i danas rado družim.

Kako je izgledalo polaganje tvog prvog ispita? 

Za prvi ispit (ako ne računamo engleski) sam se spremao temeljno jer nisam znao šta me čeka. Na kraju sam od treme greškom ušao sa drugim smerom ili starijom generacijom, gde sam dobio donekle drugačija pitanja od mojih kolega, ali je na kraju sve dobro prošlo, devetkom. 

Kakva je atmosfera na predavanjima i da li si upoznao mnoge ljude iz tvoje generacije? 

Pošto smer ne broji puno ljudi, svi se međusobno poznajemo i vlada dobra atmosfera kako na predavanjima, tako i van njih. Međusobno se pomažemo oko gradiva, te na taj način olakšavamo jedni drugima spremanje ispita.

Kako postižeš sve i koliko vremena provodiš učeći? 

Uglavnom se trudim da redovno posećujem predavanja, i da predmete koje mogu položim preko kolokvijuma. Na taj način mi je znatno lakše, jer prateći gradivo redovno, pred test mi ostaje samo da obnovim sve, i utvrdim ono što me je bunilo.

Da li imaš neki savet za budućeg studenta studijskog programa koji ti studiraš?

Moj savet je da bude uporan i da ne nagomilava ispite za sledeći rok, kako bi mogao što više da uživa u studentskim danima. 😉

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare