Upoznaj Mehatroniku iz ugla studenta

Dragi maturanti, u tekstu ispod možete da čujete šta studentkinja druge godine Mehatronike ima da kaže o svom smeru. Uživajte u čitanju!

Zašto si se odlučila za mehatroniku?

U četvrtom razredu gimnazije dok su svi već uveliko znali šta će da upišu ja nisam imala baš dobru ideju. Pošto sam čula mnogo preporuka za FTN, otišla sam na sajt da vidim da li postoji neki studijski program koji odgovara meni i mojim interesovanjima. Tražila sam smer za koji se polaže P1 i naišla na Mehatroniku. Na sajtu sam pročitala šta sve obuhvata i odmah sam shvatila da je to pravi smer za mene, osobu koja je uvek imala mnogo interesovanja i voli da uči.

Koliko dugo si spremala prijemni i kako si prebrodila strah?

Mislim da je najbolje reći da sam ga spremala kroz čitavu srednju školu. Uvek sam gajila ljubav prema matematici tako da sam tokom celog školovanja polako savladavala gradivo koje će mi biti potrebno na prijemnom. Naravno, izdvojila sam nekoliko nedelja i prešla zbirku zadataka za prijemni, i da bi još malo ponovila, uplatila ubrzani kurs na fakultetu koji mi je pomogao da popunim male nedostatke koje sam imala i da vidim koliko znam. Možda sam se i malo bojala, jer sam radila P1 prijemni, koji jeste najteži prijemni, ali uz rad i trud, za mene i nije bio toliko težak, tako da je sve prošlo odlično.

Šta predstavlja mehatronika, kako bi to objasnila budućem studentu tog studijskog programa?

Mehatronika je studijski program koji mnogo traži i mnogo daje. Tokom ove dve godine sam mnogo naučila i napredovala. Ima puno različitih predmeta, ali svi svaki ima svoju interesantu notu. Prednost našeg smera je što se od svega uči dovoljno ali ništa nije preterano naporno. Tokom jedne nedelje učimo i o mašintvu, i o elektronici, programiranju, i sve to sklapamo u jednu veliku celinu, kako bi na kraju postali diplomirani inženjeri mehatronike.

Na kojoj poziciji vidiš sebe nakon stečene diplome?

Ne bih još znala da odgovorim na ovo pitanje. Mislim da mi smer daje mnogo mogućnosti tako da čekam da vidim kuda će to da me odvede. Takođe, nadam se da ću moći da nastavim studije i da se usavršavam.

Šta ti se najviše, a šta najmanje dopada u vezi sa studijskim programom koji studiraš?

Ne bih mogla da kažem da postoji jedna stvar koja mi se najviše dopada. Možda je upravo ono što sam rekla, da učimo o različitim disciplinama, koje se zapravo povezuju u jednu veliku ideju i sliku. Tako ja sama mogu da vizualizujem te ideje i razmišljam o njima. Ne bih znala da kažem šta mi se najmanje dopada, za sada je sve dobro.

Da li si zadovoljna studijskim programom koji si upisala, da li je “opravdao” tvoja očekivanja?

Veoma sam zadovoljna studijskim programom. Nisam imala nikakva očekivanja jer nisam osoba koja ulazi negde sa puno očekivanja već gledam da uzmem najviše od onoga što mi je dato. Profesori su premašili očekivanja. Većina profesora želi da pomogne najviše što može i želi da vas vidi kako napredujete i da naučite najviše. Profesori često pruže prostor za dogovor,  i veoma mi je drago što taj vid komunikacije i kolegijalnosti postoji na fakultetu.

Kako je izgledao tvoj prvi dan na fakultetu?

Prvi dan… Mehatronika je specifičan smer, tako da prvi dan, kada su bile pripreme iz matematike sam došla i videla 80 momaka naspram desetak devojaka. Bila sam veoma iznenađena i sela sam u jedan red gde su bile samo devojke. Ubrzo se to sve promenilo, i sada se svi, i momci i devojke, družimo.

Kako je izgledalo polaganje tvog prvog ispita?

Ne sećam se konkretno prvog ispita, ali se sećam ispitnog roka. Svi su me godinama plašili da će biti jako teško. Kada je počeo rok, imala sam malu grupu prijatelja sa kojima sam učila, to smo bili dva druga i ja, i zajedno smo nekako sve to prošli. Pored toliko kolokvijuma koje sam tokom semestra položila ispiti su bili uglavnom ponavljanje i zaokruživanje gradiva, i samo se sećam kako sam se lepo osećala kada sam očistila semestar u januaru.

Kakva je atmosfera na predavanjima i da li si upoznala mnoge ljude iz tvoje generacije?

Na predavanjima se mnogo toga nauči i mnogo toga imamo priliku da pitamo. Mogu reći da stalno upoznajem mnoge ljude i iz generacije sa različitih smerova, i sa svog smera iz različitih generacija, i preko prijatelja i preko organizacija na fakultetu.

Kako postižeš sve i koliko vremena provodiš učeći?

Sve se može postići ako si u toku. Idem na sva predavanja i vežbe i gledam da ne izostajem uopšte ako ne moram. Najvažnije, na predavanjima gledam da slušam sve i učestvujem u nastavi, jer nije poenta samo doći da bi se potpisao, nego i slušati šta profesor ima da kaže i time mi učenje uglavnom predstavlja neko ponavljanje i pamćenje stvari koje u suštini znam, odnosno razumem. Učim tek pred kolokvijume, i gledam da za svaki izdvojim jednu nedelju kada ću da se koncentrišem na taj predmet i oblast koju polažem.

Da li imaš neki savet za budućeg studenta studijskog programa koji ti studiraš?

Savet koji mogu da dam je da ugrabi sve prilike koje mu studiranje daje i da ne upoređuje svoje iskustvo sa iskustvima drugih jer svačije je posebno i dobro na svoj način.

5 3 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare