Upoznaj Inženjerstvo informacionih sistema iz ugla studenta

Dragi maturanti, u tekstu ispod možete da čujete šta student druge godine Inženjerstva informacionih sistema ima da kaže o svom smeru. Uživajte u čitanju!

Zašto si se odlučio za IIS? 

Za studijski program Inženjerstvo informacionih sistema sam se opredelio jer sam nakon elektrotehničke škole želeo da nastavim sa studijama gde ću proširiti postojeća i steći nova znanja u domenu informacionih tehnologija. Nakon proučavanja predmeta na nekoliko smerova na FTN-u, i u razgovoru sa starijim studentima našeg smera, shvatio sam da je kombinacija predmeta, odnosno većinski deo predmeta vezanih za IT, a određeni deo predmeta vezanih za menadžment i industrijsko inženjerstvo najbolji izbor za mene, jer sam smatrao da su mi znanja iz kombinacije tih predmeta najpotrebnija za buduće zanimanje. A i svakako da mi laska titula diplomiranog inženjera informacionih tehnologija nakon završenih osnovnih akademskih studija.

 

Koliko dugo si spremao prijemni i kako si prebrodio strah? 

Prijemni sam počeo da pripremam oko 5 meseci pre prijemnog ispita, uz povremeno prelaženje zadataka iz zbirke za prijemni, koliko su obaveze u srednjoj školi to omogućavale, te malo aktivnije nakon završetka srednje škole. Zbirku zadataka sam kupio na FTN-u i prelazio sam sve oblasti, jer sam polagao P1 prijemni. 

Strah sam pokušavao da prebrodim prelazeći sve tipove zadataka kao i znanjem postojanja 3 želje, što je ulivalo veliku sigurnost da ću upisati neki od smerova sa liste. Ipak, smatram da je i dalje postojala određena doza nesigurnosti zbog polaganja, što sada smatram bespotrebnim.

Šta tvoj studijski program predstavlja, kako bi to objasnio budućem studentu tog studijskog programa? 

Moj studijski program predstavlja kombinaciju predmeta vezanih za informacione tehnologije, gde se uči veliki broj novih tehnologija, razvoj desktop, veb i mobilnih aplikacija, kao i rad sa bazama podataka, i tokom svakog semestra postoji veliki broj projekata. Profesori i asistenti se trude da drže korak sa najnovijim i najperspektivnijim tehnologijama i temama u IT sektoru. Pored tih oblasti, stiču se znanja iz oblasti vezanih za razumevanje i upravljanje samim preduzećem, te razumevanja poslovnih procesa i samim tim lakše obavljanje poslova tokom razvoja aplikacija i rada u timu.

Na kojoj poziciji sebe vidiš nakon stečene diplome? 

U ovom trenutku, nakon stečene diplome sebe vidim kao developera koji radi na razvoju aplikacija zasnovanih na najnovijim tehnologijama, sa akcentom na mobilne i veb aplikacije. 

Šta ti se najviše, a šta najmanje dopada u vezi sa studijskim programom koji studiraš? 

Najviše mi se dopada učenje velikog broja programskih jezika i novih tehnologija, te rad na raznim projektima, kao i društvo na smeru koji imaju slična interesovanja kao i ja. Meni se lično najmanje dopadaju predmeti gde ima dosta teorijskog dela, s tim da su ti predmeti u manjini.

Da li si zadovoljan studijskim programom koji si upisao, da li je “opravdao” tvoja očekivanja? 

Zadovoljan sam smerom koji sam upisao, već sada je opravdao moja očekivanja.

Kako je izgledao tvoj prvi dan na fakultetu? 

Moj prvi dan na fakultetu je bio dosta zbunjujući, prvenstveno zbog pronalaženja učionica gde se održavaju predavanja i čitave zbrke oko početka studiranja, početka upoznavanja novih ljudi, profesora i predmeta. 

Kako je izgledalo polaganje tvog prvog ispita? 

Polaganje prvog ispita je pratila određena količina treme, ali svaki sledeći put je bilo sve lakše.

Kakva je atmosfera na predavanjima i da li si upoznao mnoge ljude iz tvoje generacije? 

Atmosfera na predavanjima je prijatna, profesori često interaguju sa studentima i imaju zanimljiva predavanja, te se studenti osećaju slobodno da učestvuju u nastavi. Upoznao sam veliki broj ljudi sa mog smera, kao i sa ostalih smerova na samom fakultetu.

Kako postižeš sve i koliko vremena provodiš učeći? 

Sa obzirom na to da je svaki predmet podeljen na određene delove, svaki deo pripremam redovno te nemam problem sa nagomilavanjem gradiva i samim tim ne provodim mnogo vremena učeći pred sam ispit/kolokvijum, nego najviše ponavljam gradivo.

Da li imaš neki savet za budućeg studenta studijskog programa koji ti studiraš?


Predlažem da posećuje sva predavanja i vežbe jer pored detaljnijih objašnjenja dosta pomaže i lično postavljanje pitanja ukoliko se nešto ne razume u tom trenutku. Pored toga predlažem redovan rad, ponovni prelazak zadataka sa računarskih vežbi i redovno učenje za svaki predmet i sve predispitne obaveze, jer samim tim se gradivo dosta podeli i nema potrebe za učenjem velikog dela gradiva odjednom. 

5 2 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare