(FOTO: Jelena Filipov - Iznad proseka)

Jelena Filipov – Iznad proseka

Poštovane kolege, moje ime je Jelena Filipov i ovim putem želela bih da podelim sa vama svoju #diim priču, koja počinje upisom Fakulteta tehničkih nauka. Iz ove perspektive mogu reći da je to bila jedna od najvažnijih i najboljih odluka u mom životu.

Osnovne akademske studije su mi pružile raznolika i vrlo primenljiva teorijska znanja, ali i određeni, inženjerski način razmišljanja kojim se svi mi na DIIM dičimo.

Zaista ima mnogo profesora i asistenata kojima se od srca zahvaljujem na genijalnim predavanjima i vežbama, diskusijama i mentorstvu (verujem da će se prepoznati ).  Oni su vrlo često spominjali koliko je bitno da se izdvojimo svojim iskustvima i svojim znanjem na tržištu rada. Zahvaljujući njima naučila sam da posmatram probleme kao izazove, a učenje kao proces koji nema kraj.

Na početku svojih studija čvrsto donela odluku da grabim sve prilike za učenje i usavršavanje, a moja prva stanica bila je studentska organizacija ESTIEM. Kroz rad u ESTIEM-u, imala sam priliku da učestvujem na mnogobrojnim seminarima, konferencijama, takmičenjima i razmenama studenata, ali i da ih organizujem. Imala sam priliku da budem član Upravnog i Nadzornog odbora naše lokalne grupe, i kroz to iskustvo učila sam o liderstvu, strategiji i planiranju, korporativnim odnosima i sistemu motivacije.

Takmičila sam se u rešavanju studije slučaja, što je apsolutno bilo izvan moje zone komfora, i valjda je zato ova disciplina imala najveći uticaj na moj profesionalni i lični razvoj. Kroz rešavanje studije slučaja upoznala sam se sa raznolikim industrijama i tržištima, timskim radom, upravljanjem stresom i vremenom, savladala sam svoj strah od javnog nastupa i usavršavala veštinu prezentovanja.  

Uz podršku našeg departmana, moj tim je imao prilike da putuje i takmiči se na međunarodnim takmičenjima u Mađarskoj, Rusiji, Ukrajini, Grčkoj… A pored putovanja, medalja i znanja, u ESTIEM-u sam stekla prijatelje za ceo život.

Moj rad i trud nije prošao neopaženo, pa sam na trećoj godini studija dobila priliku da učestvujem u organizaciji Startup Weekend-a Novi Sad. Tokom prakse u Poslovnom inkubatoru upoznala sam se sa IT industrijom, procesom razvoja softvera i IT startapima. Ovo iskustvo opredelilo me je da upišem modul Projektni menaždment, koji je dao novu dimenziju mojim studijama.

Nakon upisa master studija na istom smeru, aplicirala sam i dobila praksu, a zatim i posao u kompaniji Levi nine na poziciji Delivery Manager, gde dalje nastavljam svoje usavršavanje u oblasti upravljanja projektima u IT-ju, uz podršku i mentorstvo mojih kolega.

Na kraju svog izlaganja drage kolege, poručila bih vam da sada i odmah radite za svoju budućnost, i da grabite svaku priliku za nova saznanja. Verujem da ste iz mog iskustva, kao i iz iskustva kolega koji su se do sada predstavili u okviru rubrike #iznad_proseka videli šta je moguće uz rad na sebi – kako kroz formalno, tako i kroz neformalno obrazovanje. Verujem da je upravo njihova kombinacija pravi put do uspeha i želim vam svu sreću na tom putu!

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare