Neven Šegrt - IIM FTN IZNAD PROSEKA

Neven Šegrt – Iznad proseka

Drage kolege i koleginice,

Moje ime je Neven Šegrt. Osnovne i master studije sam završio na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment, smer projektni menadžment. Mnogi sebi dozvoljavaju da osporavaju navedeni departman i njegove module, ali evo, dve godine nakon završetka studija mogu sa sigurnošću reći da bih opet sve ponovio i upisao isti smer.

Ne treba trošiti puno reči o uslovima studiranja na FTN-u i o tome kako je taj fakultet u najužem elitnom društvu, potrebno je znati kako to iskoristiti. Na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment nailazio sam na predmete od upravljanja procesima rada gde nas uče o industrijskim sistemima, do predmeta upravljanje projektima u oblasti IT gde nas je poštovani profesor Slobodan Morača učio o IT alatima i uticaju IT sektora na proces upravljanja projektima. Razlog zašto vam to spominjem je taj što je najbitnije pažljivo slušati profesore i asistente i probati shvatiti „priču“ koju vam oni predaju. Budite uključeni, aktivni, željni znanja i „izvucite“ iz svakog predmeta suštinu, značaj i ulogu u poslovnom društvu. Nikada niste sigurni šta će vam od te teorije biti korisno za neke buduće korake. Iz sopstvenog iskustva sam to naučio, malo kasnije ćete čuti i kako. Mnogi će ovde naći izgovor da nemaju dovoljno vremena ili snage, ali verujte mi, sve je stvar organizacije i volje. Sve se može kad se hoće, pa tako i ukombinovati žurke FTN-a (na kojima sam i sam bio čest) sa studijama i obavezama.

Nakon završetka studija i potrošenih svih dolara koje sam doneo posle trećeg povratka iz Amerike, uputio sam se u potragu za poslom. Stotinak poslatih mail-ova i dvadesetak neuspešnih intervjua me nisu zaustavili da tražim i dalje. Jednog dana kompanija Brave Giant, u kojoj i sada radim, mi je odgovorila na mail i pozvala na razgovor za poziciju Development Menadžera. Posle nekoliko dana testiranja i razgovora dobio sam odgovor da od pozicije Development Menadžera nema ništa, ali da su veoma zainteresovani da mi pruže šansu na poziciji Level Designer-a. Iako sam bio iznenađen, prihvatio sam ponudu. Možda nisam imao mnogo praktičnog znanja iz ove oblasti, ali setio sam se nekoliko predavanja tokom studija koja su mi mnogo pomogla na početku. Konkretno mislim na SCRUM metodu koja se zasniva na agilnom pristupu upravljanja razvoja softvera. Potpuna koncentracija tokom učenja od mentora i danonoćno usavršavanje posle posla, su me dovela do toga da sam već godinu i tri meseca zaposlen u internacionalnoj kompaniji koja se bavi razvojem video igara. Reč je o tzv. HOPA igricama za razne platforme IPad, PC, MAC, Android… Program u kojem radim je Unity, a jezik koji koristim je C# (C Sharp). Sad vam je jasno zašto sam vam spominjao da budete skoncentrisani tokom svakog predmeta. Posao programera, iako ne zvuči tako, je veoma dinamičan i pun izazova. Ponekad ceo dan provedete u razgovoru sa kolegama kako „napraviti“ određenu funkciju, a ponekad vam se zadatak zasniva na već naučenim principima. Za Unity program volim da kažem da je „rupa bez dna“ iz prostog razloga što bar jednom nedeljno naučite nešto novo.

Iskustva i znanja stečena na FTN-u su neprocenljiva. Svaki razgovor za posao, svaka kompanija i svako poslovno poznanstvo je priča za sebe. Tražite svoj put i zacrtajte sopstvene ciljeve u svemu tome. Imajte vere u sebe, dajte svoj maksimum kako na fakultetu tako i u privatnom životu i šanse neće izostati, budite sigurni u to. Srećno.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare