Branislava Krainović – Iznad proseka

Drage kolege budući inženjeri, veliki pozdrav!

Moje ime je Branislava Krainović. Završila sam osnovne i master studije na usmerenju menadžment kvaliteta i logistike na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment.

Par meseci pre završetka studija započela sam svoju karijeru u nemačkoj kompaniji ContiTech Fluid Srbija iz Subotice koja se bavi izradom cevi za protok fluida za različite proizvođače automobila, kao polaznik ProDrive IV programa stručnog osposobljavanja studenata u sektoru kvaliteta. Nakon završetka programa zaposlila sam se na poziciji inženjer kvaliteta QMS (Quality Management System Engineer), gde sam radila 9 meseci na poslovima upravljanja dokumentacijom sistema menadžmenta, pripremom audita, izradom procedura, rešavanje problema putem različih metoda i tehnika kvaliteta, kao i na poslovima rešavanja reklamacija u garantnom roku (Field Failure Analysis) za više nemačkih kupaca.

Od 02.10. sam na poziciji inženjer kvaliteta za Daimler, Jaguar u kompaniji Hutchinson Ruma koja se bavi izradom creva za vodene linije za automobilsku industriju. Posao je vezan za praćenja proizvodnog procesa, rešavanje internih problema, analizu škarta, rešavanje reklamacija ka kupcima, praćenje specifičnih zahteva kupaca, kao i kontinualno unapređenje procesa.

Ono što mi je posebno doprinelo u praksi jeste raznolikost znanja koje naš Departman pruža. To govorim iz razloga što sam prvobitno po struci ekonomista. Pre Fakulteta tehničkih nauka diplomirala sam na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija na smeru Finansijsko poslovanje i računovodstvo, što mi je doprinelo da napravim razliku između ekonomije i inženjerstva. Ono po čemu se IIM razlikuje od drugih, jeste što pruža raznolikost i podstiče kreativnost.

Definitivno “prelomna tačka” u mom studiranju jeste treća godina, gde sam na predmetu Proizvodni i uslužni sistemi shvatila šta me to u životu zanima i čime bih želela da se bavim, a to su dve stvari: proizvodnja i kontinualna unapređenja.

Uz podršku profesora Milovana Lazarevića i Nemanje Sremčeva, uspela sam da naučim mnogo i da istražim neke nove dimenzije naše profesije.

Kasnije, na petoj godini otrkivam neki sasvim novi svet – proizvodne strategije i značaj LEAN prilaza. To mi pomaže da napravim vezu između standarda (i da ih pritom bolje razumem) i LEAN-a kao načina unapređenja sistema i pojedinačnih procesa. Upravo ova znanja pokreću moju želju da pratim proizvodne procese, da ih unapređujem i da sagledam svaki problem iz drugog ugla.

Čast mi je što sam bila jedan od prvih osnivača stranice Katedre za kvalitet, efektivnost i logistiku, gde sam sa asistentima i kolegama pokušala da na neki savremen način približim lepote naše profesije.

Tokom studija bavila sam se naučno-istraživačkim radom. Objavila sam dva naučno-istraživačka rada na temu obnovljivih izvora energije. Takođe, stipendista sam fonda za mlade talente “Dositeja” Republike Srbije na osnovnim i master studijama.

Promena interesovanja, gradova i zanimanja tokom vremena, pomogla mi je da shvatim da čovek zaista ima pravo na promenu i pravo da se traži dok se ne pronađe u onome što voli da radi. Mislim da su mi promene kako u studiranju, tako i u karijeri donele mnogo znanja, prijatelja, ali i veština kao što su fleksibilnost i snalažljivost pri svakom novom izazovu.

Ono što mi je posebno drago jeste to što i na ovaj način imam priliku da se zahvalim profesorima Milovanu Lazareviću i Nemanji Sremčevu na nesebičnoj podršci prilikom studija, kao i kolegama iz kompanije ContiTech Fluid Srbija, na nesebično pruženom znanju, ali i novim kolegama iz kompanije Hutchinson uz koje svaki dan učim nešto novo.

I na kraju: “Sve se menja, samo su promene stalne“. I zaista – istina je. Studenti, izađite iz zone konfora i sigurnosti, tražite sebe, jer ćete u suprotnom biti nezadovoljni. Nekad je potrebno vreme, više truda, nekad nešto i izgubite, ali na kraju se isplati!

P.S Radite samo ono što volite.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare