Dolores Jovanović – Iznad proseka

Veliki pozdrav, drage kolege! Imam veliku čast da vam se i ja predstavim, a moje ime je Dolores Jovanovic. Završila sam smer Preduzetni menadžment na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment sa prosekom 9.9, godinu dana pre roka. Na samom početku studija uključila sam se u studentsku organizaciju ESTIEM što mi je otvorilo vrata ka seminarima na sličnim fakultetima u Evropi. Za to vreme pohađala sam internacionalnu letnju školu menadžmenta u Budimpešti. Seminari, konferencije i druženje sa starijim, uspešnim studentima sa mog fakulteta i srodnih fakulteta iz drugih gradova mi je proširilo vidike za razne oblasti primene menadžmenta kao nauke.

Drago mi je da mogu da istaknem da je većina predmeta na FTN-u veoma usklađena sa primenom u praksi u internacionalnim kompanijama i da prati moderne tokove i principe kojima se teži u svakodnevnom radu, ali i u procesnom planiranju u realnom poslovanju.

Bolonjski princip aktivnog prisustva na predavanjima i vežbama omogućio mi je da pokažem veliko interesovanje za dodatno usavršavanje. Fakultet mi je pružio priliku za brojna takmičenja u rešavanju studija slučaja (case study) ispred FTN tima na Menadžerijadi, Case Study Show-u, FTN Challenge, BIG, TIMES (Tournament in Industrial Management of European Students) LQ i takođe evropsko polufinale u Poljskoj. Na nekim takmičenjima smo pobeđivali, ne nekima bili drugi ili treći, ali najvažnije što sam naučila je svakako veština timskog rada. U završnoj godini studija bila sam i deo programa VIP Student – VIP Mobile letnja praksa i seminar o telekomunikacijama u centrali u Beču, što me je zainteresovalo za tu specifičnu industriju.

Studije slučaja su uglavnom bile u oblasti marketinga, tako da je to opredelilo moje prvo zaposlenje u kreativnoj agenciji New Moment, u Beogradu. Tamo sam sarađivala sa klijentima iz raznih industrija, naučila media planiranje i stekla jasnu sliku o razvoju digitalnog i online poslovanja u svim oblastima stvaralaštva i privrede. Sledeći korak su bile telekomunikacije – radila sam kao business development specialist u Telenoru više od 4 godine i razvila se kao analitičar u oblasti prodaje i CRM-a, gde sam se ponovo bavila studijama slučaja, ali sada sa zadatkom realne profitabilnosti i primenjivosti na datom tržištu. U slobodno vreme sam uglavnom putovala i učila strane jezike analizirajući u kom još delu sveta bih želela da radim.

Kako bih se dodatno usavršila kao analitičar i stekla međunarodno iskustvo, potražila sam internacionalnu kompaniju u kojoj je “data science” ključni deo razvoja i unapređenja poslovanja i koja je orijentisana na online poslovanje. Prešla sam u nemačku kompaniju “Zalando” gde radim kao Customer Insights menadžer i imam priliku da radim za evropsko tržište i sarađujem sa ljudima sa svih kontinenata. Moj fakultet je i ovde priznat i prepoznat, a set predmeta veoma sličan kao i na srodnim fakultetima u celom svetu. Svakako, učenje nikad ne prestaje, a svo znanje sa fakulteta mora i dalje da se usavršava u skladu sa razvojem privrede i sve široj primeni analitike, popularne u sklopu oblasti “data science”. Ipak, možda najvažniju poruku naučila sam od osnivača firme u kojoj je bio moj prvi posao, a to je: „Težite da dosegnete zvezde, nećete ih uhvatiti, ali ruke će vam biti visoko u vazduhu daleko od površine“… Bio je u pravu, jer tako je i sa učenjem- nikada nećete znati sve ali dok se trudite da naučite što više postaćete predivna i najbolja moguća verzija sebe.

Budite svoji i sledite svoje snove i naučite apsolutno sve što dolazi do vas, jer je set znanja i informacija koje imate upravo to što će vas diferencirati u smeru uspeha. Definicije uspeha nema, vaš najveći uspeh je da ostvarite sopstvene snove bez obzira u kojoj oblasti bili, ali i da uvek imate dodatni san kojem težite i konstantno se menajte, razvijate, učite.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare