Nataša Vukelić – Iznad proseka

E pa drage kolege, bivše, sadašnje i buduće, čast mi je da mogu da vam se obratim. Moje ime je Natasa Vukelic. Na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment sam završila usmerenje Menadžment kvaliteta i logistike.

Moje prvo radno iskustvo sam stekla u kompaniji “Neoplanta”, prepoznatljivoj po raznim brendovima u industriji mesa, i to na poziciji asistenta ljudskih resursa. Znam, pitate se: “Pa zar nisi rekla da si završila usmerenje kvaliteta i logistike?”  Jesam, dobro ste pročitali. Prijavila sam se na konkurs za asistenta transporta, a onda se moj san ostvario. Na pitanje “gde sebe još vidiš osim u logistici?”, moj odgovor je bio HR. I HR se dogodio! Želja da upišem smer Menadžment ljudskih resursa u momentu odlučivanja nije delovala kao pametan potez. Stanje na tržištu je izgledalo tako da je sve ukazivalo da se ova grana ne bavi lepim stvarima, kao što su zapošljavanje kvalitetnih kadrova, razvoj i briga o zaposlenima, pružanje podrške za prevazilaženje nedostataka i ostvarivanja ciljeva, dok je u realnosti bilo potpuno drugačije. Par godina kasnije došla sam u situaciju da upravo sve to radim i mnogo više. Danas radim u multinacionalnoj kompaniji „NELT Grupa“ koja pruža vrhunske usluge u oblasti distribucije, logistike i marketinga. Ovo je put mog daljeg razvoja u okviru HR-a i prilika da naučim druge stvari, kao što je obračun zarada. Na kraju, sve se svodi na to da uživam u atmosferi u kojoj su zaposleni zadovoljni i visoko motivisani, a firma postiže zajedničke poslovne uspehe.

Oduvek sam smatrala da je fakultet izuzetno važna životna škola. Naučila sam šta znači biti odgovoran, posvećen i voleti ono što radiš. Gledala sam asistente i profesore koji su sa velikim elanom prenosili znanje i maksimalno davali sebe u poslu kojim se bave. Znanje o funkcionisanju i upravljanju proizvodnim procesima mi je pomoglo da razumem i bolje odgovorim na zahteve proizvodnje u okviru kompanije “Neoplanta”. Fakultet nas je naučio kako da mislimo, idemo korak dalje i nikad ne prestanemo da istražujemo nove opcije jer uvek može bolje, drugačije, isplativije, jednostavnije. Ako vam se učini da je nešto u tom momentu besmisleno ili apstraktno, budite sigurni da ćete doći u situaciju kada će vas baš to navesti na pravi put, odnosno na najbolje rešenje. Studirajući stvarate osnovu koju kasnije tokom rada gradite kao kulu. Ne dozvolite da vam se ta kula sruši. Zapamtite, imate odličan temelj!

Na Fakultet tehničkih nauka – Novi Sad sam došla posle dve godine provedene na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Smatram da je to bila prekretnica u mom obrazovanju. Sve je bilo potpuno drugačije; predavanja sadržajna, kolege spremne za saradnju…Zaista, bio je neverovatan osećaj školovati se upravo ovde. Pored znanja koja sam “ukrala”, imam divne prijatelje za ceo život koje smatram velikim bogatstvom i koje sam upoznala baš u afmiteatru ili “čardaku”. Za one koji ne znaju, to je učionica koja je ni na nebu ni na zemlji. 🙂Imate zadatak da je pronađete! Mnoge od kolega sa kojima sam studirala su danas uspešni ljudi koji su tu da vas posavetuju i pomognu da se odlučite kada imate neku od dilema. Sarađujem sa njima direktno ili indirektno, a u slobodno vreme su tu da se zajedno prisetimo divnih studentskih dana.

Tokom studija nisam bila član nijedne studentske organizacije, ali sam imala priliku da u poslu sarađujem sa ESTIEM Local Group Novi Sad na Sajmu zapošljavanja, organizovanom upravo na Fakultetu tehničkih nauka. To su sve mladi ljudi, vrlo ambiciozni, sa puno znanja i spremnosti da napreduju, usavršavaju se, nastave da uče više od onoga što je programom propisano. Moja preporuka je da već sada krenete da razvijate svoj um na taj način, a učestvovanje u projektima ove ili sličnih organizacija će svakako doprineti vašem uspehu.

Kada sam razmišljala šta je to što je meni pomoglo da ostvarim zacrtano, shvatila sam da je to vera i pozitivno razmišljanje, u kombinaciji sa puno, puno rada i truda. Moj moto je: “Uspećeš ako jako želiš” i stvarno jeste tako. Nikad ne odustajte.

Posebno bih htela da se zahvalim profesoru Dragutinu Stanivukoviću koji me je naučio šta znači biti dobar čovek, nalaziti smisao u svemu, ništa ne učiti šturo i napamet. Bodrio nas je da verujemo u sebe, učio da ništa nije uzalud i da svako ima svoje parče neba koje mora da zasluži. Pokazao nam je šta znači biti deo tima i disati kao jedan.
Srećno kolege!

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare