Milica Borenović – Iznad proseka

Pozdrav drage kolege, moje ime je Milica Borenovic. Završila sam osnovne studije na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment, usmerenje Preduzetnički menadžment i završavam master studije na usmerenju Menadžment ljudskih resursa. Od početka studija sam bila aktivan član i predstavnik studentskih organizacija sa kojima i danas vrlo rado sarađujem: IAESTE LC Novi Sad, Buddy Network kao i ESN Novi Sad.

Rad u tim organizacijama se kasnije pokazuje kao jedan od ključnih elemenata za moj lični razvoj. Naime, kroz volontiranje mi je bila pružena mogućnost da radim sa studentima iz celog sveta, razmenjujem mišljenja i stavove koji su mi otvarali nove vidike, kao i ideje o daljem usavršavanju. Ono što je sjajno jeste činjenica da naš Fakultet tehničkih nauka – Novi Sad, a pogotovo #IIM spada u jedan od retkih fakulteta, odnosno departmana koji vam sve to omogućava, pruža mogućnosti za sticanje novih znanja i iskustava van granica naše zemlje, daje vam slobodu da to iskoristite tokom studiranja i time razvijete nove veštine i sposobnosti.

Prilike se pružaju svim studentima, važno je da ih prepoznate i iskoristite. Iz ličnog iskustva bih rekla da sam se trudila da ne propustim ni jednu priliku. Tokom aktivnog angažovanja u studentskim organizacija dobila sam ideju da se prijavim na jedan od Work and Travel programa i odem za Sjedinjene Američke Države. Nakon samo par meseci rada u SAD-u stekla sam veću nezavisnost, drugačije radne navike, veštinu boljeg upravljanja vremenom i razvijen osećaj za preuzimanje odgovornosti. U međuvremenu sam se prijavila za stipendiju, za studentsku razmenu Erasmus Mundus i dobila šansu da se godinu dana usavršavam na Wroclaw University of Science and Technology u Poljskoj.

Fascinirana njihovim obrazovnim sistemom uz pomoć svetskom pristupu bazama podataka, počinjem sve više da se interesujem za oblast međuljdskih odnosa, što i na kraju upisujem na master studijama. Povučena odličnim iskustvom i željom da upoznam svet, načine života, kulturu, sistem rada za vreme studiranja u Poljskoj, odlučujem da se prijavim za stručnu praksu u Aziji. Odlazim na stručnu praksu na Rajamangala University of Technology Lanna da radim kao stručni saradnik u nastavi na dva fakulteta. Doživljavam kulturološki šok na koji sam se veoma brzo prilagodila. Tu sam stekla dragoceno iskustvo u radu sa studentima i profesorima koje bih preporučila svima vama koji ste željni promena, avanturistima koji tragate za novim iskustvima i vama koji ste spremni da svom životu date više boje.

Sve prethodno navedene „ekspedicije“ i volonterski rad su doprineli da se zaposlim u oblasti HR-a. Prepoznata sam od strane kompanije NIS Gazprom Neft kao talenat koji tek treba da se razvija i tu dobijam priliku da učim od najboljih. Na osnovu spoja stečenog znanja i novog iskustva kao i konstantnim usavršavanjem, za nepunih godinu dana sam unapređena na poziciju HR specijaliste.

To je pozicija koja obuhvata sve procese unutar HR-a kompanije, počevši od regrutacije i selekcije, kompenzacija i beneficija, treninga i razvoja, do radnog prava i obračuna zarada. Pravo razumevanje svih procesa se uči i van kancelarije i moram da priznam da sam veoma srećna što se u mom timu neguje kultura što češćeg obilaska terena, gde možemo da sagledamo realne uslove rada.

Ovom prilikom želim da se zahvalim na podršci Fakultetu tehničkih nauka kao i dragim profesorima koji su imali razumevanja i ohrabrivali studente da tragaju za novim šansama. Kao ponosni student našeg fakulteta bih vam za kraj podelila „moju“ formulu za postizanje ciljeva: imajte velike snove, budite ambiciozni, verujte u sebe, konstantno se razvijajte i grabite nova znanja.

Svako od vas treba da ostvari svoje snove! Budite hrabri i radite na njihovom ostvarenju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare