Marija Mandic - Iznad proseka

Marija Mandić – Iznad proseka

Zdravo svima, moje ime je Marija Mandić, studirala sam na FTN-u Inženjerski menadžment na usmerenju za Industrijski marketing i inženjerstvo medija. Ja sam koordinatorka novosadskog Startit Centra (https://startit.rs/novi-sad/) i trudim se, zajedno sa drugim kolegama, da srpsku IT scenu razvijamo što je više moguće radeći na jačanju i učvršćivanju same zajednice. Naš zadatak je da im obezbedimo prostor za rad, za deljenje znanja i iskustva, kao I adekvatne predavače i kurseve i praćenje aktuelnih tema iz te oblasti. Startit Centar (https://startit.rs) je, kako ja volim da kažem, tvorište IT zajednice I svako ko želi da podeli ili usvoji znanje ovde je vrlo rad gost. 😉

Naš departman svoje studente vrlo lepo spremi za dalje koračanje kroz poslovne uspehe. “Nahrani te” solidnim znanjem iz svih oblasti (verovali ili ne sve vas to negde čeka) i upravo ta neka tabela koju sada učite i koja vas možda i nervira se na kraju ispostavi u vašem poslu kao dosta bitno znanje i uštedi vam dragoceno vreme u ovom brzom životu koji živimo.

Obrni-okreni moć komunikacije i poslovna etika su od velikog značaja za svakog mladog poslovnog čoveka. Rad sa ljudima iziskuje, u većini slučajeva, 110% tebe pa je bitno i imati tu nit i raspoznavanje granica, ali i te HR sposobnosti u čitanju sledeće situacije i dalje razrade.

Od samog starta sam verovala i težila ka nekom poslu koji će da mi pruži slobodu i pustiti moj duh i kreativnost da dominiraju. Radeći na tako nekoj poziciji znala sam da ću biti srećna i da mi nikada ništa neće teško padati. Volim izazove i dinamiku, tako da sam te klasične kancelarijske poslove odmah nekako odbacila (mada sigurna sam da I oni mogu da budu vrlo dinamični i interesantni, samo je pitanje kako im se pristupa). Ne volim strogo definisana pravila, jer smatram da i to guši lepotu poslovanja. Taj moj nemiran duh je razvijan i tokom mog mastera gde smo naučili i praktično radili interesantne stvari koje su mi znatno olakšale moju dalju karijeru.

Što se studentskih organizacija tiče, u ESTIEM sam se učlanila na drugoj godini mog studiranja, mada je trebalo da se učlanim od samog starta. Svakom studentu toplo preporučujem da bude čalan neke organizacije, jer upravo one pružaju to praktično iskustvo koje nekada ne stigneš da dobiješ na predavanju ili vežbama, ali ono što je još dragocenije jeste broj sjajnih ljudi koje upoznaš i na koje si, recimo kao ja danas, jako ponosan.

Svaki trenutak proveden na fakultetu je doprineo nekoj mojoj novoj veštini i iskustvu, bilo to finansijska tabela ili razgovor sa nekim od kolega jednako je doneo meni kao ličnosti i mojim daljim porebama za istraživanjem i sticanjem “dodatnog znanja”. Poruka studentima? Ovo je izuzetno teško pošto mi se moto menja sa promenom projekta i od situacije J Ali, recimo da pokušaju da ih poraz ne poremeti značajno, akcenat je na “značajno” jer je veoma bitno da sagledaju poraz iz više uglova i da izvuku najbolje iz njega. Na sledećem će nešto drugo, pa treće i tako dalje – ono šta time dobijaju jeste jačanje njih kao ličnosti, a onda će jačati i posao. Tako da – “Padajte, ali posle svakog pada ne zaboravite da namestite krunu ;)!”

Ono što još želim da istaknem je da su svi moji profesori i kolege od početka školovanja su ostavili značajan uticaj na moj dosadašnji razvoj i građenju mene kao čoveka, ali i kao stručnjaka. Iz tog razloga ne bih nikog posebno isticala.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaqueous
5 godine pre

Tarabići su jošdavno lepo rekli da će doći dan kada će Čačkom zavladati bosoglavi junoša iz Erčega i da će to vreme ostati upamćeno kao zlatno doba čačanske istorije. Večni spomenik na vreme njegove vlasti biće veeeliki zid ispod kuće njegove tetke, na kojima će generacije malih Čačana izučavati to do kojih visina jedan grad može da se vine, kad izabere pametno. I zato, bravo Čačaniii!