Nataša Kirić – Iznad proseka

Ćao svima,
Ja sam Natasa Kiric. Završila sam isto što i većina vas, osnovne studije na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment, a nakon godinu dana i master studije sa usmerenjem na Industrijski marketing i menadžment medija.

Trenutno sam deo tima Experience Work and Travelagencije za insotrane edukativne i kulturološke programe, programe stručnog usavršavanja izapošljavanja. U početku malobrojan tim Experience agencije me je upoznao kao jednog od mnogih učesnika Work & Travel programa i pozvao me da im se pridružim u četvrtoj godini osnovnih studija. Od tada, sada već treću sezonu, učim i rastem zajedno sa agencijom.
Koja je moja pozicija? Hmm… Koliko god da smo iznova učili na našim studijama sve funkcije u raznim poslovnim sistemima, ove se baš i ne sećam. Moja pozicija je sve i svašta. Administracija, projekti, marketing, razvoj, prodaja… od svega po malo. Baš kao i naše studije. I to je odlično. Moj obim interesovanja i dalje raste, kao i obim posla agencije, tako da se tu negde jako dobro slažemo.

Iskreno, dugo sam mislila da sam pogrešila sa svojim izborom da posle Karlovačke gimnazije upišem Fakultet tehničkih nauka. Ni zbog čega drugog, već zbog totalno promenjenog sleda odigravanja događaja u mom životu. Jezici, gramatika, književnost, prevođenje, retorika, filozofija, logika i još mnogo toga su bili moje polje interesovanja četiri godine i nakon toga odlučim, ne znam tačno kada ni kako, da se usmerim na umetnost poslovnih procesa, organizacije, upravljanja, marketinga, logistike itd. Međutim, sada dok pišem ovaj tekst shvatam koliko je ta odluka dovela do toga da danas budem ambiciozna i sposobna osoba sa velikom radoznalošću. Naučila sam kako da plasiram svoje uvrnute i apstraktne ideje u današnjem poslovnom svetu.

Priznajem, bilo je predmeta čiju poentu nisam mogla da spoznam i mislim da nikad ni neću, bilo je predmeta koji su slični, oni koji su neverovatno interesantni, primenjivi na svakodnevni život, bilo je nekad boljih profesora od predmeta koji predaju i obrnuto… bilo je svega. Baš tako bude i u životu. Svaki cilj, kao što je diploma na studijama, podrazumeva disciplinu, angažovnje, trud i naravno, deo onoga što nas uopšte ne interesuje. Od svega manje ili više važnog što sam naučila na fakultetu, izdvojiću samo ono što je najvažnije. Naučila sam da odredim sebi glavni cilj, podciljeve, strategije i taktike. Nova vrednost, dve reči koje pamtim sa predavanja su moja svakodnevna motivacija, a lekcije naučene o složenosti sistema i teoriji haosa moja uteha u svakodnevnom suočavanju sa poteškoćama.

Međutim, nije za to zaslužno samo moje ,,redovno” posećivanje predavanja i vežbi. Većim delom su to rad i angažovanje kroz razne studentske organizacije. Danas ih ima dovoljno da svaki studnt koji želi više, može pronaći jednu za sebe. Za mene je to bilo Studentsko preduzeće FTN. Sjajan tim koji radi po funkcijama poslovnog sistema na jednoj ideji. To je bio moj prvi susret sa realnim svetom poslovanja još za vreme studija. Praksa koja upotpunjuje i daje prirodne boje slici poslovnog sveta koju smo teorijski zamislili na fakultetu. Nema te knjige koja bi te bilje naučila.

Fakultet tehničkih nauka – Novi Sad, konkretno profesori sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment su oduvek bili, jesu i biće moja inspiracija. Konkretno, od svih, najviše Jelena Stanković koja nije bila samo predavač već ima veliku ulogu prijatelja u našim životima i dan danas. Kada kažem ,,našim” dajem sebi pravo da govorim u ime cele svoje i drugih generacija. Zahvaljujući njenim predavanjima, smernicama i mentorstvu sam postigla mnogo više od onoga što sam mislila da ću ikada moći. Nije ni čudo da je proglašena za najboljeg asistenta 2015/2016 godine.

Za kraj ne bih previše mudrovala. Ima još mnogo toga da se prođe, da se nauči, upozna, napravi bezbroj grešaka i uspeha kada im se najmanje nadaš. Svima vama koji čitate ovaj tekst ne bih poručila ništa više niti manje od onoga što bih samoj sebi. Prestanite da brinete o materijalnim stvarima i budućnosti, već gledajte da budete prisutni u svakom trenutku i prepoznajte prilike. Ja sam mnoge pronašla pre svega u svojim problemima. Mislite o tome.

Do sledećeg javljanja,
Puno pozdrava od Nataše Kirić.

P.S. Šta je za vas nova vrednost?

2 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare