Nenad Peleš – Iznad proseka

Pozdrav kolege, moje ime je Nenad Peleš, završio sam smer Mehatronika, robotika i automatizacija na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment.

Trenutno sam zaposlen u kompaniji Continental, na poziciji Software Engineer. Kompanija je nedavno otvorila kancelarije u Novom Sadu, tačnije pre 4 meseca. Nedugo nakon toga i ja sam zaposlen u istoj. Pre toga sam radio u kompaniji RT-RK na istoj poziciji, a pre toga kao asistent na Katedri za mehatroniku, robotiku i automatizaciju.

S obzirom na to da sam završio mehatroniku, koja predstavlja interdisciplinaran smer, stekao sam dosta široko znanje koje svakodnevno primenjujem. Pored predmeta vezanih za programiranje, imao sam dosta predmeta vezanih za elektroniku, kao i mašinstvo, koje iako tokom studija nisam smatrao toliko važnim, nakon studija sam shvatio koliko zapravo znanja stečena na tim predmetima svakodnevno koristim.

Što se mojih studija tiče, prelomna tačka istih je svakako takmičenje Eurobot. Upravo na tom takmičenju sam shvatio čime želim da se bavim u životu. Iskustvo koje sam stekao tokom rada na stvaranju autonomnog robota za takmičenje je bukvalno neprocenjivo i upravo je to ono što mi je omogućilo da se nakon studija zaposlim.

Kao što sam već napomenuo, tokom studija sam učestvovao na takmičenju Eurobot, u okviru ekipe M41+, gde smo u poslednje 3 godine osvojili četvrto, treće i drugo mesto na evropskom takmičenju. Na master studijama sam bio i član Eurobot organizacije i učestvovao sam kao sudija na nacionalnom i evropskom takmičenju. Trenutno nisam direktno uključen u samo takmičenje, ali sam prisutan kao mentor ekipe M41+, koja se danas sastoji od mlađih članova. Mada, moram priznati da su ove godine mlađe kolege, kojima sam mentor, postale daleko bolje nego što sam ja bio u njihovim godinama, što i smatram kao svoj najveći uspeh.

Pored samih tehničkih veština koje sam stekao, učešče na takmičenju Eurobot mi je donelo zapravo i najvažnije iskustvo, a to je učešće u timskom radu.


Ono što bih svim studentima poručio je da koliko god u nekom trenutku studije delovale besmisleno ili dosadno, to ne znači da treba da prestanete da radite na sebi. Svako iskustvo koje steknete tokom studija, samo će biti plus u vašem životu.

I za kraj veliku zahvalnost dugujem kolegama koje sa mnom čine ekipu M41+, a pored kolega tu su i 2 asistenta, Jovica Tasevski i Nikola Đukić koji su pored znanja koje su preneli na mene, uvek davali savete koji su mi neizmerno pomogli, kako tokom studija, tako i u životu.

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare