Slađana Mujkić – Iznad proseka

Poštovane kolege, moje ime je Sladjana Mujkic. Želim, kao prvo, da vam čestitam na izboru ako ste već studenti Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, ili planirate da postanete deo njega – verujte, na odličnom ste putu.

Iz svog iskustva vam mogu reći koliko motivišuća i pokretačka energija tamo vlada i koliko vrata vam je otvoreno ukoliko pokažete želju i trud.

Ono što je činilo moje studije Inženjerskog menadžmenta kvalitetnim i ispunjenim je svestranost. Mogućnost da učite o različitim oblastima, takmičite se, družite se, a kroz to i da saznajete nove stvari o sebi i o tome čime biste zapravo voleli da se bavite ili šta vam ‘leži’ je neprocenjiva. Koliko god pitanja i potpitanja imate, uvek je neko tu da vam odgovori i usmeri vas u idealnom pravcu. Iskoristite tu šansu pametno i budite zahvalni!

Eh, koliko su samo pitanja profesorice Jelena Borocki i Slavica Mitrović dobile od mene. (smeh) I sve odgovore i dalje pamtim.

Spomenula sam vam meni drage profesorke, jer želim da vam kažem da srce departmana, pored studenata, čine svakako zaposleni – borbeni, željni da pokažu koliko jake studente ima IIM, spremni da podele znanje, uz puno razumevanja i podrške. Ali naravno, njihova podrška će dati rezultate tek ukoliko postoji želja i trud sa vaše strane.

Kad sam pri završetku studija odlučila da radim neko vreme u inostranstvu, konkretno u Dubaiu, zaista mi je trebala podrška profesora. Nju sam imala jer sam se izjasnila da planiram da se vratim u Srbiju kad-tad. Hrabrost za ovu avanturu sam sticala postepeno. Bila sam član studentske organizacije Estiem Local Group Novi Sad, a jedne godine i potpredsednik za odnose sa javnošću u istoj organizaciji. Imala sam par praksi – istakla bihBusiness Incubator Novi Sad, gde je jedan od profesora koje najviše cenim, Đorđe Celic, generalni menadžer.

Pored toga, bila sam i deo tima koji se takmičio u rešavanju studija slučaja, gde smo se zajedničkim snagama hvatali u koštac sa realnim poslovnim problemima. Za ovo je bila potrebna i finansijska podrška, koju nam je nesebično obezbeđivao fakultet, jer putovati kao student po Srbiji, Budimpešti i Moskvi je veliki izdatak za pojedinca. Zahvalnost u to ime upućujem profesorima i asistentima sa našeg departmana i direktoru, prof. dr Bojanu Laliću – glavnom motivatoru, jer su uvek bili tu da podrže i usmere studente koji pokazuju želju da se usavršavaju i rade na sebi.

Angažovanje tokom studija mi je pomoglo da iznova izlazim iz zone komfora. Iako nisam imala konkretno radno iskustvo pre odlaska u inostranstvo, tamo su znali da cene i vide vrednost u svim vannastavnim aktivnostima kojima sam se bavila tokom boravka na Fakultet tehničkih nauka – Novi Sad.

Verujte, sve navedeno, ozbiljni poslodavci znaju da cene i u Srbiji. Čelična volja, rešenost da uspem i doza hrabrosti su doprineli da dobijem prvi posao u Dubaiu. Nedugo zatim, karijeru nastavljam u jednoj firmi iz sfere medija, gde sam radila kao Media Executive.

Kada sam odlučila da se vratim i zaposlim u Srbiji, već sam imala radnog iskustva, a i vredna poznanstva koja sam stekla tokom studiranja bila su mi dodatna olakšavajuća okolnost.

Tako sam i ponudu za sadašnji posao dobila na osnovu profesionalnih kontakata sa ljudima iz organizacionog tima Startup Weekend Novi Sad, koji organizuje Poslovni inkubator. Trenutno svoju karijeru gradim u IT firmi u kojoj sam zadužena za upravljanje projektima i komunikaciju sa klijentima, gde je opet svestranost ono što me motiviše da pružam svoj maksimum.

Nadam se da ste na osnovu moje uprošćene priče dobili bar malu dozu motivacije da od ove godine krenete da radite na sebi. Čujte, što pre to bolje, što više to bolje! Ja smatram da sam tek počela. Ali ne zaboravite i da uživate u životu i studijama, jer je to suština. Iskoristite studentske dane kvalitetno, radite vredno, upuštajte se u izazove, budite dobar kolega, stičite poznanstva i bićete mnogo zahvalni sebi za koju godinu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare