Na fotografiji se nalaze prof. dr Bojan Lalić i zamenik ministra obrazovanja gospodin Du Zhanyuan.

Međunarodna konferencija na novosadskom Univerzitetu

Univerzitet u Novom Sadu je već drugi dan domaćin dve međunarodne konferencije visokog ranga u okviru međunarodne platforme za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope – Mehanizam „16+1“. U vojvođanskoj prestonici se trenutno nalaze predstavnici Ministarstava obrazovanja iz 17 zemalja i 80 univerziteta.

Tokom prvog dana, 21. septembra, održana je Peta konferencija ministara obrazovanja zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine. Saradnja između najveće zemlje sveta i zemalja Evrope delo je globalne inicijative „Pojas – Put“. Ova inicijativa se tiče pitanja jačanja infrastrukture koja će podstaći jačanje ekomonije i međusobne saradnje između NR Kine i 68 država koje su uključene u istu. Svakako da je tema  o obrazovanju veoma važno pitanje ove konferencije.

Tokom današnjeg, drugog dana konferencije, na Univerzitetu je održan Četvrti sastanak Konzorcijuma instituta visokog obrazovanja. Ovaj sastanak je okupio rektore vodećih univerziteta svih 17 zemalja. Nakon Kine (domaćin prvog, drugog i četvrtog Konzorcijuma) i Poljske (domaćin trećeg Konzorcijuma), Republika Srbija ima tu čast da bude domaćin pete po redu.

Povodom ovog veoma značajnog  događaja, direktor našeg departmana prof. dr Bojan Lalić gostovao je na Radio televiziji Vojvodine (RTV) neposredno pre početka događaja.

Na pitanje voditeljke „Da li je ovaj događaj istorijski i zbog čega je toliko važan“, prof. dr Lalić je odgovorio: „Možemo da kažemo da je događaj istorijski jer predstavlja veliku čast za našu državu, pokrajinu i grad. Tokom prvog dana ćemo ugostiti delegacije 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope kao i delegaciju iz Narodne republike Kine. Tokom drugog, bićemo domaćini predstavnika preko 80 univerziteta šesnaest zemalja Evrope i Kine. Shodno tome, ovo je svakako nesvakidašnji događaj“.

Ceo video zapis gostovanja našeg direktora u emisiji „Vojvođanski Dnevnik“ možete da pogledate na priloženom linku.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare