Aleksandar Nedeljković – Iznad proseka

Zdravo svima. Moje ime je Aleksandar Nedeljkovic, a za vreme studija kolege sa FTN foruma (da da, na tome se diskutovalo pre nego što je postojao Fejsbuk) su me znale pod nickname-om “bekannn”. Završio sam Investicioni menadžment, a zanimljivo je da sam bio prvi student na IIM-u koji je iskoristio mogućnost da uzme Bachelor diplomu kako bih što pre počeo da radim. Nakon nekoliko godina rada, vratio sam se učenju i paralelno sa poslom sam masterirao na istom smeru.

Prvi posao sam dobio tri dana nakon što sam bachelorirao, počevši da radim u konsultantsko revizorskoj kući “Dilojt” (Deloitte) u sektoru za menadžment konsalting u oblasti strategije i operacija. U Dilojtu sam prošao sve pozicije od biznis analitičara do menadžera i u tom periodu sam radio na nekim od najvećih projekata u Adria regionu. Jedan deo svoje karijere sam radio za državu kao savetnik za strana ulaganja, ali sam ipak uvideo da mi je bliži privatni sektor zbog čega sam se vratio u isti. Nakon 8 godina konsultantske karijere, odlučio sam da se oprobam sa druge strane, tako da danas radim u brzo rastućoj tehnološkoj grupaciji “Mainstream Managed Services Group” na poziciji finansijskog direktora (ili kako je to danas popularno reći CFO-a).

Uvek volim da naglasim da su mi IIM studije bile dobra baza za sve što sam posle radio u životu. U prve 3 godine fakulteta sam mnogo naučio o upravljanju procesima i sistemskom načinu rešavanja problema, što mi je bila važna osnova za razumevanje operacija različitih poslovnih sistema i (re)dizajn operativnih modela i poslovnih procesa. Istovremeno, na Departmanu za investicioni menadžment sam dobio osnovno znanje u oblasti finansija i investicija što je oblast kojom se i danas bavim.

Svi na studijama u jednom trenutku dođu do neke tačke posle koje prosto ništa više nije isto. Rekao bih da je kod mene ta tačka bila negde u drugoj godini, kad sam definitivno shvatio da nam fakultet daje osnovu, a da je na nama da na tu osnovu nadograđujemo dodatna znanja, iskustva, veštine itd. Od tog trenutka potrudio sam se da za vreme studiranja steknem što više različitih iskustava kako bih proširio svoje vidike i pripremio se za profesionalnu karijeru. Trudio sam se da putujem i učestvujem na različitim tribinama, predavanjima, seminarima, letnjim školama (za 3 godine učestvovao sam na više od 30 međunarodnih događaja), da se takmičim na svim mogućim studijama slučaja (case study), onlajn (online) simulacijama i debatnim takmičenjima i da preuzimam liderske pozicije u studentskoj organizaciji ESTIEM Local Group Novi Sad.

Od svih iskustava, ono u ESTIEM-u (European Students of Industrial Engineering and Management) mi je bilo najdraže. ESTIEM smatram i svojim velikim uspehom jer sam 2005. bio u timu koji je dobio status posmatrača u ESTIEM International, a potom godinu dana kasnije i status punopravnog člana. U toku studija, bio sam veoma aktivan član kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou gde smo kao lokalna grupa u jednom trenutku bili treća najaktivnija lokalna grupa u celoj Evropi. Takođe, takmičio sam se za fakultet na više od 10 domaćih i međunarodnih studija slučaja (case study) i debatnih takmičenja od kojih mogu da izdvojim da smo 2 puta osvojili nacionalno takmičenje u rešavanju studija slučaja – Menadžerijadu, kao i da smo bili prvi tim iz Istočne Evrope koji se plasirao u finale evropskog turnira u rešavanju studija slučaja TIMES.
Sve ove vannastavne aktivnosti su u mom slučaju bile ključne za sticanje veština, znanja, razumevanja i iskustava koja su mi bila potrebna da bih bio spreman za uspešnu poslovnu karijeru. Ne sporim da je teorija koja se učila na predavanjima i vežbama bila važna osnova, ali duboko verujem da su praktična iskustva, koja mi je Fakultet omogućio kroz ESTIEM, takmičenja i ostale aktivnosti, ta koja su stavila teoriju u pravi kontekst i pretvorila je u znanje i razumevanje koje sam posle mogao da na pravi način iskoristim u poslovne svrhe. Tako da je moj savet svim budućim studentima i kolegama da iskoriste studije za sticanje što više različitih iskustava, jer ako propustite to vreme kasnije će biti sve teže da to nadoknadite, jer neki vaši konkurenti za radna mesta će biti u velikoj prednosti pošto će ta iskustva imati.

Zaključio bih da je Fakultet bio značajna stepenica u mom razvoju, ali kad kažem fakultet ne mislim na zgradu, učionice, knjige i slajdove, već na ljude koji su sve to vreme bili tu i radili na tome da mi budemo bolji i da nam GLAVA BOLJE RADI. Od svih profesora i asistenata sa kojima sam sarađivao, ipak bih želeo da izdvojim nekoliko za koje smatram da su imali, ipak za nijansu, značajniju ulogu u mom razvoju: tadašnji dekan prof. Ilija Ćosić koji je učinio mnogo za razvoj IIM smera, organizacija ESTIEM, zadužena za moj lični razvoj, prof. Dušan Dobromirov, naš mentor na svim studijama slučaja i debatnim takmičenjima, moj mentor za master rad i nadasve moj prijatelj, koji me je na početku karijere uverio da treba da se okrenem prema finansijama, investicijama i strategiji (što se kasnije ispostavilo kao odličan savet), kao i profesorima koji su svojim aktivnostima imali značajan uticaj na moj razvoj za vreme studija: prof. Rado Maksimović, prof. Branislav Borovac, asistent Đorđe Ćelić, prof. Bojan Lalić, prof. Nikola Gradojević, prof. Nenad Simeunović, prof. Danijela Lalić i prof. Nenad Penezić.

Na kraju, poseban pozdrav i zahvalnost za sve lepe trenutke šaljem mojim dragim kolegama i koleginicama ESTIEM-ovcima: mom kumu Stanaru, Mlađi, Kiwy-ju, Bojani, Riletu, Siniši, Mići, Budi, Filipu, Borockom, Katarini, Isidori, Jovanu, Dolores, Tanji, Štajni, Josiću, Branci, Slobi, Ljubičiću, Zivlaku, Mićku, Slavku, Teči, Tomiću, Robertu, Stolici, Raci, Ani, velikom broju kolega širom Evrope, FTN forumašima i svima ostalima koji su učinili da nakon 5 godina budem mnogo bolji nego što sam to bio kad sam 2003. došao u Amfiteatar 1, na Trg Dositeja Obradovića 6 Univerzitetskog kampusa u Novom Sadu.

Hvala svima još jednom i želim vama, budućim studentima i kolegama, iz sveg srca da kad jednog dana napustite FTN i vinete se u poslovne vode, ipak nikad ne zaboravite odakle ste krenuli.

Veliki pozdrav,
Aleksandar

5 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare