Ivona Borojević – Iznad proseka

Drage kolege, danas vam predstavljamo još jednu koleginicu koja je iznad proseka. Ona se zove Ivona Borojevic, a njene funkcije su Generalni menadžer Prezident hotela (Prezident Kompanija) i potpredsednik Udruženja hotelijera Privredne komore Srbije. Nadamo se da smo vas dovoljno zainteresovali i da ste odlučili da pročitate i nastavak ove priče!

“Magistrirala sam na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment (smer Inženjerstvo i menadžment medija), kao jedan od najboljih studenata u generaciji i prvi student koji je diplomirao na pomenutom usmerenju.

Moja trenutna pozicija u organizaciji u kojoj radim je Generalni menadžer višestruko nagrađivanog nacionalnog lanca hotela “Prezident”.

Ovaj intervju bih započela sa konstatacijom da je najteže pisati o sebi i o onome šta si u životu postigao, jer o uspešnom poslovanju dela govore, a ne reči!

U svetu hotelijerstva i ugostiteljstva funkcionišem više od deset godina. Od 2008. godine počela sam da radim u kompaniji “Prezident” iz Novog Sada na poziciji Direktor marketinga i prodaje, kao i da aktivno učestvujem u otvaranju Hotela BEST WESTERN Prezident*****, prvog i jedinog hotela u Novom Sadu koji je pripadao internacionalnom hotelskom lancu. Prošavši mnogobrojne obuke koje nalažu pravila poslovanja BEST WESTERN Inc., usavršila sam veštine iz raznih oblasti u hotelskoj industriji – marketing i prodaja, front office, HR, operativne veštine, računovodstveni sektor, domaćinstvo. Nakon dve godine, trud i rad se isplatio, te sam dobila ponudu da pređem na novu poziciju u istoj kompaniji – Operativni menadžer hotela. U istom periodu, aktivno učestvujem u novom HR projektu kompanije. Konačno sam dobila priliku da dugogodišnje iskustvo u procesu selekcije, odabira i regrutovanja novih zaposlenih iskoristim za kreiranje novog sistema zapošljavanja u hotelu, čije specifičnosti se ogledaju u primeni BEST WESTERN HR pravila i procedura na postojeći standardizovani pristup zapošljavanja u Srbiji. 2011. godine Prezident kompanija me je angažovala za otvaranje novog hotela najviše kategorije – Premier Prezident Hotel***** (Sremski Karlovci). Kao Menadžer pre-opening tima uspešno sam otvorila hotel, koji je već te iste godine dobio najviše priznanje Novosadskog Sajma – Šampionski pehar za novi hotel u Srbiji vrhunskog kvaliteta. Skoro uporedo na istoj poziciji sam otvorila i Hotel Vilu Prezident**** koja se nalazi na Stražilovu. 2012. godine rezultati odlučnog i uspešnog rada se ogledaju u tome što sam dobila laskavo priznanje Novosadskog Sajma – Najbolji mladi menadžer u hotelijerstvu u Srbiji, a 2013. godine sam dobila unapređenje i postala Generalni menadžer sva tri Prezident Hotela. Ideju o kreiranju novog sistema zapošljavanja u kompaniji (integracija internacionalnih pravila i procedura sa postojećim sistemom zapošljavanja u kompaniji) prenela sam i na druga dva hotela, a kao rezultat toga govori statistika o znatno povećanom procentu lojalnih zaposlenih. Danas, kao Generalni menadžer najboljeg nacionalnog lanca hotela u regionu 2015. (priznanje Novosadskog Sajma), pored svojih standardnih dužnosti, vodim i HR odeljenje na nivou kompanije i bavim se sprovođenjem procesa selekcije i regrutacijom kandidata, kao i sprovođenjem obuka. Od 01.01.2016. godine, intenzivno radim na jačanju i pozicioniranju prvog domaćeg lanca hotela – Prezident hoteli, na nacionalnom i internacionalnom nivou. Ova godina mi je donela još jednu značajnu poziciju u mojoj karijeri na koju sam posebno ponosna. Postala sam potpredsednik Udruženja hotelijera Privredne komore Srbije. To je moja šansa da promenim nešto na tržištu hotelske industrije Srbije i da ovo veliko iskustvo koje posedujem iskoristim na pravi način.

Istakla bih da mi je obrazovanje sa našeg departmana pomoglo da izoštrim organizacione i liderske sposobnosti. Danas, kada posmatram kandidate koji su konkurisali za određeni posao u mom hotelu, jasno primetim razliku između studenata sa našeg departmana i studenata sa ostalih fakulteta. Naši studenti imaju jasniju sliku čime žele da se bave i jače izražene komunikacione, tehničke i retoričke sposobnosti. Najprostije rečeno, Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment nas uči kako da budemo preduzetnici, a to je ključni faktor u svakom poslovanju.

Kada se vratim u period studiranja, prvo na šta pomislim jesu ljudi i pozitivna energija na svakom predavanju i svaka kafa koju smo ispijali u pauzama. Istinski mi je puno srce kada pomislim na moj FTN i na sve što smo tamo naučili. Kada bih se opet vratila u period odlučivanja i čuveno pitanje: “Koji fakultet upisati”, izabrala bih isto! ”Prelomnu tačku” definitivno vezujem za profesora Iliju Ćosića. Završilo se predavanje iz predmeta “Projektovanje proizvodnih sistema” koje nam je on držao i jedan njegov savet tog dana mi je promenio sliku čime u budućnosti treba da se bavim. Hvala mu na tome. Sada, iz ove perspektive, mogu da kažem da je u potpunosti bio u pravu! Tada je on video ono što sam ja danas. Međutim, dodala bih da i pored toga što određeni fakultet može dosta da utiče na osobu, smatram da nam je za lidersku poziciju potreban i onaj „faktor X“ sa kojim se rađamo.

Što se tiče učešća u vannastavnim aktivnostima, ono što mi je posebno bilo interesantno na našem fakultetu jesu razne sekcije i mogućnost da se istaknete na raznim takmičenjima. Upravo sam na mom usmerenju, Menadžment u medijima, bila dodatno angažovana na mnogobrojnim projektima. Istakla bih PR takmičenje na državnom nivou gde je moj tim osvojio 3. mesto što je veliki uspeh, jer je učestvovalo više od stotinu timova sa raznih fakulteta.

Sve prethodno navedeno mi je umnogome pomoglo u sticanju dragocenog iskustva. Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment je dobra škola iz razloga što se pored teorije posebno stavlja akcenat na praktičnu nastavu, tako da smo za vreme studiranja imali mogućnost da se infiltriramo u realne projekcije raznih preduzeća. Meni je to mnogo značilo, jer jedno je definicija iz knjige, a drugo je stvarnost. Svi ti primeri i danas mi stoje u glavi kada treba da donesem poslovnu odluku. Čak i danas u mojoj biblioteci određeni udžbenici zauzimaju mesto na mojoj polici, jer kad-tad „iskoristim“ određenu definiciju u nekom od svojih elaborata.
Profesor Ilija Ćosić je dosta uticao na moj razvojni put. Pored toga što je izvrstan profesor, on je i odličan psiholog koji je znao kako da pristupi svakom studentu, što je retkost među profesorima.
Takođe, pomenula bih profesora Aleksandra Rikalovića, nekada mog asistenta na predmetu “Projektovanje proizvodnih sistema”, a danas mog ozbiljnog poslovnog partnera. Svi njegovi saveti, bilo da su mi u tom trenutku delovali dobri ili loši, su se pokazali kao dobre smernice za budućnost!

Za sam kraj našeg druženja poručila bih studentima koji danas pohađaju studije na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment da treba da budu svesni da će im baš diploma sa ovog departmana otvoriti vrata u mnogobrojnim kompanijama, jer je brend i imidž koji ima Fakultet tehničkih nauka – Novi Sad veoma jak i dobro poznat. Takođe, izdvojila bih raznovrsnost predmeta sa kojima se studenti susreću, što im definitivno u odnosu na druge fakultete stvara širu sliku o poslovnoj sceni na kojoj će se jednog dana svi oni naći i boriti za svoje mesto!”

“Ivana Milošev, Petar Petrović, Bojan Jazić, Uroš Ljiljak, Vera Đeković, drage kolege, bez vas studentski dani bi imali potpuno drugačije boje, ovako su bili prošarani svim mogućim!”

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare